Help ik heb schimmel, wat kan ik doen?

Schimmel is een lastig probleem, veelal heeft dit te maken met een slechte afwatering op je dak. Je hebt verschillende soorten schimmel die kunnen ontstaan hierdoor:

Schimmel op het plafond

Als je schimmel op het plafond in je huis ziet dan heb je waarschijnlijk een hoge luchtvochtigheid of condensatie problemen. Het is ook mogelijk dat de schimmel wordt veroorzaakt door een waterlek boven het plafond.

Het verwijderen van schimmel op het plafond

Net als met schimmel op de muren, als het plafond is gemaakt van een niet-poreus materiaal dan kun je de schimmel meestal gewoon wegvegen met nat doekje. Je kunt gebruikmaken van anti-schimmel producten zoals bleekwater als je het ook mooi wil maken. Als het plafond is gemaakt van een poreus materiaal, zoals ongeverfde gipsplaten, dan moet je wellicht overwegen om deze weg te snijden van het materiaal waar de schimmel groeit sinds het zich waarschijnlijk binnen in het materiaal verder kweekt.

Schimmel boven plafond

Net zoals schimmel achter de muren groeit kan er soms ook schimmel op de andere kant van het plafond zitten. Schimmel kolonies die boven de plafonds groeien worden meestal gevoed door water uit een lekkend dak. Zoek naar aanwijzingen dat er schimmel kan groeien boven het plafond in je huis, ga op zoek naar tekenen van waterschade in het plafond. Kleine stukjes schimmelgroei zichtbaar onder het plafond kan een teken dat er een grote kolonie van schimmel aan de andere kant zit.

Schimmel op ramen en raamkozijn

Condensatie vormt vaak op de ramen en is te wijten aan koude buitenlucht aan de andere kant van het venster waardoor het glas afkoelt. Hoewel schimmel zich niet kan voeden op het glas zelf, als het venster vuil is dan kan schimmel zich voeden van van het vuil op de ruit. Condensatie kan ook leiden tot schimmel rond het raamkozijn vanwege vocht dat condenseert op het glas en dan op het frame gaat zitten. De andere plek om op te letten voor schimmel rond je raam is de rand van het kozijn aan de muur.

Schimmel in de vloer

Schimmel kan groeien onder de vloer van je huis, net als het groeit boven de plafonds en binnen spouwmuren. Vuil en stof die onder de vloer vallen, klem komen te zitten, samen met vocht, leidt tot perfecte omstandigheden voor schimmelgroei. Tegels en vooral tapijten val van grote hoeveelheden stof kan een toevluchtsoord voor schimmelgroei worden. Tapijten houden vocht bijzonder goed vast, het duurt langer om uit te drogen, hetgeen wil zeggen dat het heel gemakkelijk schimmelgroei kan bevorderen als er vloeistoffen worden gemorst, er sprake is van waterlekkage of overstromingen.

Schimmel in isolatie

Isolatie kan een reservoir voor schimmels zijn. Elke isolatie die je kunt zien in je huis moet grondig worden gecontroleerd op schimmels, vooral als er eens een water probleem in een bepaalde kamer was, of als er een keer overal in de kamer schimmelgroei was. Zelfs als de isolatie er schoon uitziet op het eerste gezicht, zorg ervoor om deze grondig te onderzoeken en te inspecteren. Als je uiteindelijk schimmels vind in de isolatie in je huis, dan moet je de getroffen isolatie verwijderen en vervangen als het onmogelijk is om het volledig schoon te krijgen van schimmel.

Problemen, neem dan gewoon contact op met ons via deze link.